KOLESARJENJE MORAVSKE STAZKE - 2021

KOLESARJENJE

»MORAVSKE STAZKE«Potovanje:

1. DAN: Vožnja čez mejni prehod Šentilj in naprej mimo Graza, Dunaja, do mejnega prehoda Mikulov. Nadaljujemo vožnjo mimo Brna, do majhnega mesteca Kromeriž, katerega krasita prečudovita parka, zgodovinsko mestno jedro, arkade … Namestitev, večerja in nočitev. Z avtobusom bomo prevozili cca. 490 km.

2. DAN: Po zajtrku nadaljujemo vožnjo z avtobusom (cca. 70 km) na kolesarski start v Litovel. Kolesarjenje se bo pričelo po prekrasni češki pokrajini. Kolesarili bomo v smeri Horka nad Moravom, do mesta Olomouc. Velik del poti je speljana skozi poplavni gozd. Občasno nas bo spremljala reka Morava. Spremljamo kolesarsko pot št. 4 (rumene prenovljene table), lahko pa se pojavi tudi rdeča oznaka št. 51. Ves čas moramo slediti mestu Olomouc. Priporočamo ogled mesta, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Je univerzitetno, kulturno in gospodarsko središče Velike Moravske, eno najlepših mest Češke. Zanimivosti: mestna dvorana z astronomsko uro, katedrala svetega Venčeslava, trdnjava … Naprej v smer kraja Tovačov, Kojetin, Chropyne in nazaj v mesto Kromeriž. Večerja in nočitev. Prekolesarili bomo 70–80 km.

3. DAN: Po zajtrku sledi vožnja v smeri Otrokovice in Uherske Hradiste. Kolesarska steza je večinoma speljana ob kanalu Bat. Po kanalu danes plovejo razne privatne in turistične ladjice, nekoč pa so po kanalu prevažali rjavi premog. Priporočamo ogled zgodovinskega mesta Uherske Hradiste, ki ga krasi veliki trg. Naprej sledimo mestu Veseli nad Moravou in Hodonin. Namestitev, večerja in nočitev. Prekolesarili bomo 80–90 km.

4. DAN: Po zajtrku sledi vožnja v smeri Breclav. Zapuščamo rečno dolino Morava in kolesarjenje se nadaljuje po vinorodnih predelih, skozi Lužice in Lanžhot. Breclav leži na obrežju reke Thaya. Sledimo kraju Lednice. Bodite pozorni, saj se tukaj kolesari ob toku reke navzgor. V Lednicah priporočamo ogled pravljične palače, katero krasijo prelepi vrtovi. Naprej v smeri majhnega mesteca Valtice, ki je znano po baročni rezidenci vladajočih knezov Lihtenštajn. Pot nadaljujemo v mesto Mikulov. Že od daleč bomo opazili mogočni baročni grad, ki kraljuje nad mestom. Prekolesarili bomo 60–70 km. Tukaj se bomo prijetno utrujeni vkrcali na avtobus in se zapeljali v smeri Slovenije. Z avtobusom bomo prevozili še cca. 400 km do Murske Sobote.

  

 

Opomba: program je primeren za vse, ki si želijo sprostilnega kolesarjenja. Priporočamo po predpisih opremljena kolesa, kolesarsko čelado in primerno kolesarko oblačilo ter obutev. Vsak kolesari na lastno odgovornost, med vožnjo se upoštevajo veljavni predpisi. Kolesarska steza je speljana delno po lokalnih in makadamskih cestah.